Loader

Küldés folyamatban, kérjük várjon...
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Polikarbonát

Rácz András - Polikarbonát értékesítő

Rácz András - Polikarbonát értékesítő

+36 70 943 6670

bolt@keletsolar.hu

Szilágyi Donát - Polikarbonát értékesítő

Szilágyi Donát - Polikarbonát értékesítő

+36 70 943 6670

bolt@keletsolar.hu

Kamrás polikarbonát

A polikarbonát gyantából egy ún. koextrudálási (coextrudion) folyamattal állítják elő a kamrás polikarbonátot, amelyet optikai tisztasága, törés-állósága és magas hőállósága miatt is egyre jobban kedvelnek. Rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni, hiszen hő- valamint hangszigetelő tulajdonsággal egyaránt rendelkeznek. Nem hiába használják széles körben az építőiparban, amelyet bizonyít az is, hogy statikai tulajdonságai kiemelkedőek, kiválóan hajlíthatóak, így könnyen lehet íves felületeket is kialakítani belőlük. Kiemelendő, hogy az anyagszerkezet rendkívül ellenálló a külső mechanikai hatásokkal (jégeső, hőhatás, vandalizmus, stb.) szemben is, valamint a lemezt UV védelemmel is ellátják, így a napsugárzás és más időjárási hatásokkal szemben is ellenálló és nem utolsó sorban nem öregszik az anyag.

Értelemszerűen, minél több rétegből áll a lemez, annál jobb a hőszigetelő képessége. A többrétegű lemezek ma már 10 mm vastagságtól felfelé a legelterjedtebbek, azonban ha komolyabb hőszigetelést szeretnénk elérni, akkor minimum 16 mm vastagságban kell gondolkodnunk. A cella szerkezetét illetően kétféle struktúrát találhatunk: a többrétegűt és az X-merevítésűt. Az előbbi a hőszigetelésével emelkedik ki, míg az utóbbi – a szerkezetéből adódóan – erősebb, habár az ívelést nem viseli jól. A lemezek alap esetben csak hosszirányú, azaz cellairányú alátámasztást igényelnek, keresztirányút nem, hacsak a tartószerkezet stabilitása miatt nem szükséges.

Az üregkamrás, azaz légkamrás vagy cellás kialakítású polikarbonát lemezek víztiszta, bronz valamint opál színekben érhetőek el és a standard vastagságuk 4, 6, 8, 10, 16, 20, 25 i 32mm.

 

Színek, fényáteresztés:

A víztiszta (áttetsző) lemezek kitűnő fényáteresztési értékkel rendelkeznek, pl. a 10 mm 2 falu lemeznél 82%. Fontos azonban megjegyezni, hogy a víztiszta szín nem jelenti, hogy átlátszó a lemez! Elsősorban olyan helyekre javasoljuk, ahol minél nagyobb fényáteresztést szeretnénk elérni.

Az opál színű polikarbonát komfortosabb érzetet ad, hiszen a napfény nem tud olyan erővel áthatolni a lemezen, mint például a víztiszta lemeznél. Ha a kellemesen lágyan átszűrődő napfény érzetét szeretnénk elérni, akkor az opál színű lemez lesz a tökéletes választás.

A bronz (napszemüveg barna) lapok alatt nem marad meg a színhűség – a napszemüveg effektus miatt –, valamint kevesebb fényt eresztenek át, mint az áttetsző vagy az opál színű lemezek. Ajánlott felhasználási területe lehet a főleg nyáron használt kerthelyiség teteje, vagy egy terasztető a balatoni nyaralóban. A hőtükrös lemezek olyan adalékkal készülnek, ami a napsugárzásból az infravörös (IR) sugarak nagy részét visszatükrözik és a lapba bejutókból is jelentős részt elnyelnek. Ettől maga a lemez lesz melegebb, viszont az alatta lévő tér csak minimálisan melegszik fel.

 

Profilok 

Több típus közül is választhatunk a profilok közül attól függően, hogy mire használjuk vagy éppen milyen közegben vannak a lemezek.

PVC “U” profil egy végzáró profil, amelyet a felső, szintben magasabban fekvő párazáró szalaggal leragasztott lemezvégekre szoktak helyezni. Ebből következik, hogy megvédi a szalagot a mechanikai sérülésektől, valamint merevíti a lemezt.

Az alumínium vízorros U végzáró profilt az alsó páraáteresztő szalaggal leragasztott lemezvégekre illesztik. Ívelt lemez esetében mindkét páraáteresztő szalaggal leragasztott lemezvégre ez a profil kerül. Ez a típus is megvédi a szalagot a mechanikai sérülésektől, valamint merevíti a lemezt.

Az alumínium F profil esetében a tábla lejtésével megegyező oldalon a fallal érintkezne a tábla, ezt kiküszöbölve az F profilt a falhoz lehet rögzíteni csavarral. A polikarbonát oldalára rögzítve az F szárával felfele meggátolja, hogy a víz a tető oldalán folyjon le.

“H” profil toldó profil – a nevéből eredően is – a lemezek toldására alkalmazható. Keresztirányú alátámasztás esetén javasolt a használata az alumínium leszorító profil helyett.  Fontos azonban, hogy ezt a profilt ne az íves felületek kialakításához használjuk, hiszen az az élek hullámosodásához vezethet.

Kisvízorros profil a polikarbonát lemezek nyitott kamravégeinek lezárásához pára áteresztő szalaggal érhető el. Használatával (pára áteresztő szalaggal együtt) meg lehet óvni a polikarbonát lemezt a koszolódástól, míg a kamrás szerkezete segítséget nyújt a pára elvezetésében és “megvezeti” a csapadékot, így a szerkezet nem fog ázni.

A nagyvízorros profilt a polikarbonát lemezek nyitott kamravégeinek lezárásához használják pára áteresztő szalaggal! Használatával (pára áteresztő szalaggal együtt) meg lehet óvni a polikarbonát lemezt a koszolódástól, míg a kamrás szerkezete segítséget nyújt a pára elvezetésében és “megvezeti” a csapadékot, így a szerkezet nem fog ázni.

A leszorító profil egyértelműen a tábla szarufákra történő rögzítésként tud funkcionálni, valamint a táblák toldására is alkalmas.

 

Tartozékok:

EPDM tömítő gumi. A leszorító profil két oldalába szükséges az EPDM gumi tömítés. Legfontosabb jellemzője, hogy időtálló és vízzáró, valamint hozzájárul a lemez mozgásához és közben tömítési funkciókat is ellát.

Az EPDM anyagú, időjárásálló fektetőgumit az 50 mm széles leszorító profilokhoz ajánljuk. A leszorítási vonalakon flexibilis kapcsolat biztosít, amelynek köszönhetően a hőtágulási mozgásoknak is enged.

A PE alátét szalag egy lágy, zárt cellás, nehezen gyulladó PE tömítőszalag polietilén hab, sima felülettel. Felhasználási területe a szigetelés, legyen szó fáról, födém és padló találkozásáról, válaszfalakról, gipszkartonról vagy akár mellvédelemekről.

A leszorító korong a polikarbonát tábla szarufákhoz történő rögzítését szolgálja.

A párazáró szalagot a nyitott kamravégek szakszerű lezárásához alkalmazzák, de csak 10 mm-es lemezvastagságig. Célszerű a páraáteresztő ragasztószalaggal együtt használni, amelynek következtében a beépítéskor bezárt levegő nedvességtartalma kiszellőzhet és a belső párakondenzáció is elkerülhető.

A páraáteresztő szalagokat a cellák koszolódásának és párosodásának megelőzésére használják elsősorban és a cellák alsó végén, az ereszvonalban alkalmazzák.

 

 

 

 

 

loader
Az oldal betöltése...
EU EU