Tartószerkezetek

Schletter tartószerkezet

A Schletter trapéz, zsindelyes vagy cserepeslemezes, korcolt lemez tetős vagy cseréptetős tartószerkezeteket kínál. A minőség és a fenntarthatóság iránti szenvedély több mint 20 éve jellemzi a vállalatot, amelynek során többször is bizonyította megújulását. Évtizedes termékfejlesztési tapasztalattal és magas minőségi színvonallal rendelkeznek a Schletter termékek. Küldetésük: innovatív termékmegoldások létrehozása azok számára, akik aktívan szembeszállnak a klímaváltozással.

.

A tartószerkezetek a napelemes rendszerek fő összetevői közül a legkisebb költségű tételnek minősül, de ugyanolyan nélkülözhetetlen rendszerelemnek is számít, mint a napelem vagy az inverter. Anyaguk szerint a rendszer a napelemes energiapiac szakmai szabályainak megfelelően – kizárólag alumínium és rozsdamentes (A2) termékekből épülnek fel. A napelem rögzítő rendszereket rendeltetés szerint három csoportba sorolhatjuk:

  • Ferdetetős kivitel
  • Lapos tető kivitel
  • Szabadon álló konstrukciók

Ferdetetős kivitel

Ezen belül anyaguk szerint további elosztás lehetséges:

  • Beton és cserépfedések, ezen belül lehetnek hullámos és egyenes fedésvonalúak. Itt a tetőhorgok vagy a tetőkampók, elhelyezése pontszerűen fedés elmozdítással, bontás nélkül alkalmazható.
  • Bitumenes zsindelyfedések A különféle méretű és alakú, adalékanyagokkal kevert hálós hordozó alapra készített bitumenes fedőelemeknek könnyű a felerősítése, azonban nehezen mérhető a fő tartószerkezet pozíciója.
  • A fémlemezes tetőfedő anyagok az alábbiak lehetnek: trapézlemez, szendvicspanel és cserepes lemez, préselt lemezfedés illetve a korcolt lemez fedések. Anyaguk lehet horganyzott acéllemez vagy alumínium is. Alépítmény rögzítés függvényében a megoldása lehet a profilrendszer, ászokcsavaros szorító kötéses, illetve egyedileg tervezett elemekkel.
  • Síkpala, és hullámpala: a természetes réteges kőzetanyagból hasítással előállított pala vagy műpala elemek viszonylag hasonló hatásúak a természetes palalemezekhez, ám ezek rostcement műszálak és cementes keverékből sajtolt, vagy hengerelt környezetbarát tetőfedő anyagok. Az alépítményes rögzítések esetén az ászokcsavaros rögzítés az ajánlott kivitel.

Lapos tetős rögzítések

Megkülönböztetünk tető-áttöréses és ellensúlyos kivitelezési megoldásokat. Ehhez azonban figyelembe kell venni a tető anyagát, a lágy illetve a kemény tetőfedési technikát egyaránt. A tetőáttöréses megoldások fő elemei az épület tartószerkezetéhez kerülnek rögzítésre a vízszigetelés szakszerű helyreállítása mellett. Ez, a kisebb önsúlyából adódóan kevésbé terheli az épületet, azonban magasabb beázási kockázatot jelent. Az ellensúlyos megoldásoknál figyelembe kell venni az alépítmény terhelhetőségét szakértő vagy statikus bevonásával.

Szabadon álló konstrukciók

A szabadon álló konstrukciók legfontosabb jellemzője, hogy azok a művelési ágon kívül eső szabad területen kerülnek telepítésre. Ezzel a módszerrel jellemzően nagy, több MW teljesítményű napelemes villamos energiát termelő parkok kerülnek kialakításra. Figyelembe véve a terület környezeti és időjárási adottságait, kialakíthatóak talajhoz rögzített (talajcsavaros) és ellensúlyos megoldások is. Itt megkülönböztetünk nyitott rendszereket, melyek magas alkalmazkodóképesség rendelkeznek a terep morfológiájához, egyoszlopos rendszereket robusztus acél felépítmény és tartóelemek optimális fesztávolsággal.

Tree System földi tartószerkezet

A TreeSystem egy igazi megbízható partner a struktúra tervezésében, ha földi tartószerkezetekről van szó. Szabványos elrendezést biztosít és a speciális igényekhez is tud igazodni. A horgonyzó szabadalmaztatott rendszer ferde betétjeivel lehetővé teszi a feltárás és az öntött beton elkerülését a telepítés során, valamint a PV-üzem életciklusának végén történő egyszerű és teljes eltávolítást. Eddig több mint 400 üzemet telepítettek TreeSystem szerkezettel különböző országokban, így például Belgiumban, a Dominikai Köztársaságban, Franciaországban, Németországban

Visimpex tartószerkezet

A cseh-magyar vegyesvállalat, a Visimpex tartószerkezetei ferdetetős vagy lapostetős rögzítések, de akár szabadon álló konstrukciók esetében is tökéletes választásnak minősülnek. Céljuk nem kevesebb, mint kiváló minőségű termékek forgalmazása a legjobb szolgáltatással. Ehhez azonban folyamatos innovációra van szükség, amelyre ugyancsak nagy energiákat fektetnek be.