Solaredge optimalizált napelemrendszer

A napelemrendszert, amelyet most kiválaszt, az elkövetkezendő 2-3 évtizedben fogja használni. Egy esetleges csalódást követően tehát közel sem olyan egyszerű a csere, mint például egy fogkrém vagy tusfürdő esetében. A döntésnek alaposan megfontoltnak és kompromisszumokat nem tűrőnek kell lennie.

Vége a szolgáltatóktól való függésnek. Ma felvirrad a független, költséghatékony és tudatos élet hajnala.

Minden ember különbözik valamiben a másiktól, de egy dologban valamennyien egyetértünk: szeretnénk a lehető legnagyobb mértékben megszabadulni a másoktól való függés igáitól. És éppen ezért választják egyre többen a napenergiát, mint áramellátó energiaforrást.

 •  A napenergia korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Az éves napenergiapotenciál messze meghaladja a világ éves energiafelhasználását.
 • A napelemes rendszerek javítják a villamoshálózatok hatékonyságát.
 •  Csökkenti az ökológiai lábnyomunkat, hiszen már 3-6 év alatt visszatermeli a gyártására használt energiát, minimum 25 éves stabil működése során pedig többszörösen meg is téríti.

Van itt azonban még valami.

Új idők járnak a napelemrendszerek világában

Azt a történetet már mindenki ismeri, hogyan állítottuk szolgálatunkba a napenergiát, napelemekkel egyenáramot termelünk a napsugárzás fényenergiájából.

Azóta azonban új történeteket hallani.

Az emberiség ugyanis nem elégedett meg azzal, hogy a mindennapi életünkhöz szükséges áramellátást napenergiával oldja meg. A következő kihívás ennek optimalizálása volt. Ezt a történetet pedig a legtöbben még nem ismerik.

A múlt napelemrendszereihez csupán napelemekre és egy szolár inverterre volt szükség, a fogyasztók által igényelt, a közüzemi elektromos hálózatba betáplálható váltakozó áram előállításához.

Ezek a rendszerek azonban még soros kapcsolásban működtek. Ez azt jelenti, hogy a rendszer egyetlen leárnyékolt – vagy más miatt csökkent teljesítménnyel működő – elemei a teljes rendszer teljesítményét lerontották.

 

Ennek azonban vége.

A jelen napelemes rendszereinek már más kritériumoknak kell megfelelniük: minden egyes napelemmodul egyedi csúcsteljesítményt produkál.

Hogy ez hogyan lehetséges?

A hagyományos rendszerek továbbfejlesztéséből született SolarEdge ugyanis egy teljesítményoptimalizálóval is el van látva.

Az így kapott intelligens rendszerek pedig lehetővé teszik, hogy a napelemek a saját, egyedi maximális teljesítményükön működhessenek, kikerülve a gyengébben teljesítő modulok teljesítménycsökkentő hatását.

Ezáltal 15-25%-kal több energiát képesek biztosítani. A jövő tehát elkezdődött, és Ön egyetlen kattintsára van tőle.

Mi a különbség a hagyományos napelemes rendszerek és a SolarEdge között?

Amíg egyes napelemes rendszerek szimplán elektromos árammá alakítják a napenergiát, addig a SolarEdge a mindennapi élet energiáit optimalizálja.

Több energia

Modulszintű teljesítményoptimalizálás A SolarEdge teljesítményoptimalizálói valós időben, egyenként elemzik és állítják be az egyes modulok teljesítményét és ahogyan már a fentiekben is jeleztük, 15-25%-kal több energiát nyernek ki belőlük.

Stabil feszültség Az optizmalizálóknak köszönhetően az inverter állandó feszültséget képes fenntartani, mely stabilitás megnöveli a rendszer üzemidejét, ami szintén több energiát jelent.

Optimális tetőkihasználás Egy SolarEdge rendszer kivitelezésekor több modul helyezhető el a tetőn, mert a hagyományos déli tájolás mellett keleti tájolással is felszerelhetők, a rendelkezésre álló teljes tetőfelületet hasznosíthatjuk, amivel több energiát termelhetünk.

És hogy ez mit hoz magával? Több jövedelmet, nagyobb megtakarítást a villanyszámlában, és gyorsabb megtérülési időt.

 

Eltérő tájolású és dőlésszögű modulok ugyanabban a napelemsorban

Különböző kapacitású modulok elhelyezése egy napelemsoron belűl
Eltérő hosszúságú napelemsorok, akár párhuzamos kötésben is

A beárnyékolt tetőre is szerelhetünk modulokat, amelyek nem rontják a többi modul teljesítményét, szemben a hagyományos rendszerekkel, ahol tervezési kényszer az árnyékos területek elkerülése. 

napelemek elrendezése árnyékolt területen, hagyományos rendszerekben

Jól látható tehát, hogy a SolarEdge rendszereivel az asszimetrikus tetőszerkezetek, illetve az egyéb akadályokkal elpazarolt terület minimális.

És mivel a teljes tetőterület kihasználható, a telepíthető rendszer hatékonysága is nő, ezzel pedig szintén több megtakarítást és jövedelmet, valamint gyorsabb megtérülési időt érhetünk el. Az pedig csak hab a tortán, hogy a maximális tetőkihasználtság esztétikusabb képet is fest, mint a hagyományos rendszerek szétszórt, esetleges elhelyezése.

Ami máshol extra, a -nél alap

A teljesítményoptimalizálókba épített érzékelők külön-külön mérik a modulok teljesítményét, a jeladóik az inverterbe küldik a mért adatokat, ahonnan a beépített kommunikációs hardver az Internetre csatlakozva, a SolarEdge szervereire küldi azokat.

Az adatok online hozzáférhetők személyi számítógépről és mobileszközökről.

Ez lehetővé teszi a teljesítmény valós idejű felügyeletét, a tulajdonos, a telepítő, a gyártó számára egyaránt.

Továbbfejlesztett online felügyelet Ami bár a hagyományos rendszereknél is elérhető, azonban a SolarEdge-nél az inverterbe épített funkció, ráadásul az alapár részét képezi.

Modulszintű távdiagnosztika A hibák távoli azonosítása pontos, mert napelemenként történik. Ez proaktív karbantartási szolgáltatást tesz lehetővé, ami kevesebb és gyorsabb kiszállást, rövidebb helyszíni töltött munkáidőt, így alacsonyabb üzemeltetési és karbantartási költségeket jelent.

Hibaészlelés és hibadetektálás Hiba esetén a rendszer automatikusan elküldi a pontos adatokat a központnak, garantálva a mielőbbi intézkedést, és a tervezett energiahozamot.

Kattintson a képre és nézze meg, hogy a saját rendszerünk jelenleg mennyi energiát termel!

Hosszú üzemidő

Kevesebb stressz alatt működő inverterek: az állandó feszültségen működő inverterek teljes megbízhatóságot, illetve a hagyományos rendszereknél hosszabb üzemidőt és élettartamot garantálnak.

Egyedi termékgaranciák:
az iparág legmasabb gyártói termékgaranciája biztosítja, hogy többé ne legyen gondja az energiaellátással. 25+ év az optmalizálóra, 12+ év az inverterre, továbbá alacsony árú garanciahosszabbítás.

Hozamgarancia:
a valós idejű monitoringnak köszönhető azonnali hibafelismerésés gyors reakció biztosítja, hogy a SolarEdge napelemrendszer mindig a lehető legmagasabb teljesítményt nyújtsa, biztosítva a tervezett energiahozamot.

A magasabb ár valójában költséghatékonyabb

Ez az elsőre paradoxnak tűnő állítás sok jövőbeli fejfájástól kímélheti meg Önt.
Bizonyára sokat hallotta már az “olcsó húsnak híg a leve” kifejezést. Az olcsó fogalma egyébként relatív, és nem is szeretünk ennyire drasztikusan fogalmazni, de az tény, hogy vásároljunk bármit is, egyedül az árkérdésre bízni a döntést hatalmas hibának bizonyulhat a jövőre nézve.

Jellemzően ugyanis az derül ki, hogy egy valamivel magasabb áron elérhető szolgáltatás kevesebb utólagos, nem kalkulált költséget hoz – tehát idővel éppen a költségesebb válhat a költséghatékonyabbá.

De mégis hogyan lehetséges ez?

A képlet több elemből tevődik össze, de a három legfajsúlyosabb probléma:

 • az energiafelvétellel,
 • a tetőkihasználatlansággal,
 • valamint a garanciaérvényesítéssel kapcsolatos.

Néhány árva falevél is súlyos pénzekbe kerülhet – a nem optimalizált rendszerekben

Ezt azért fontos tudnunk, mert egy napelemes rendszerben minden egyes modul egyedi maximális teljesítménnyel (MPP) rendelkezik.

Ezt nevezzük moduleltérésnek, amit számos tényező befolyásol.

A napelemek maximális teljesítményére hatással vannak még: a szállítmányozásból eredő károk, az öregedésük eltérő üteme, a gyártástechnológiából eredő eltérő villamos jellemzőik.

Hagyományos inverterek alkalmazásakor, ha a tetőre szerelünk négy modult, amelyek közül az egyiket éppen egy felhő árnyékolja le, a másik három hiába kap teljes felületén napfényt, a soros kapcsolás miatt csak annyi energiát képes hasznosítani, amennyit a leárnyékolt modul is.

Így csökkentik az egyes modulok egymás teljesítőképességét.

Röviden tehát arról van szó, hogy amennyiben Ön a hagyományos invertereket használja, a leggyengébb modul mindig lerontja majd az egyébként aktuálisan a maximum teljesítményre képes modulok mutatóit is.

De mi a helyzet a  optimalizált rendszereivel?

Ha a SolarEdge napelemes rendszereket választja, minden egyes modul maximális teljesítményt nyújt, teljesítményveszteség nélkül. Ezt úgy érjük el, hogy a napelemeket egy teljesítményoptimalizáló segítségével kötjük össze, így intelligens modulokat kapunk.

 

Minden teljesítményoptimalizáló egy modul teljesítményét elemzi, valós időben beállítja az áramerősségét, a feszültségét, a számára optimális munkapontot, elérve a lehetséges maximum teljesítményt.

A napelemek a saját egyedi maximális teljesítményükön működhetnek kikerülve a gyengébben teljesítő modulok teljesítménycsökkentő hatását.

A SolarEdge tehát egyet jelent a magasabb energiahozammal.

Ez akár 25%-kal több energiát, összegszerűen magasabb megtakarítást az energiaszámlákon, valamint gyorsabb megtérülési időt jelent.

Ez már mindennek a teteje?

A hagyományos rendszerekkel, az energiafelvétel mellett óriási probléma, hogy az épületek tetőszerkezeteinek kihasználtságával kapcsolatban akadnak problémáik.

Ezek a hibák általában a soros kapcsolás miatt merülnek fel, hiszen az árnyékolt, vagy keleti fekvésű tetőrészekre nem érdemes modulokat telepíteni, mert lerontják a velük sorba kapcsolt, a tető más, nem árnyékos, déli tájolású részén elhelyezett modulok teljesítményét.

Ezzel szemben a SolarEdge rendszerek képesek az épületek tetőszerkezeteinek legnagyobb részben történő kihasználására.

 • Több napelem helyezhető el egy napelemsorban
 • Eltérő tájolású és dőlészögű, különböző kapacitású modulok elhelyezése egy napelemsorban
 • Eltérő hosszúságú napelemsorok, akár párhuzamosan is kötve
 • A beárnyékolt területekre is rakhatók napelemek.
 • Mivel a modulok eltérése nem befolyásolja napelemsorok hosszát, ennélfogva szélesebb hossztartomány megengedett.

Ez Önnek annyit jelent, hogy a tető asszimetriájából adódó energiadeficit minimalizálható, hiszen a rendelkezésre álló teljes tetőfelület hasznosítható.

Ez azonfelül, hogy magasabb teljesítőképességet, több energiát és gyorsabb megtérülést garantál, egyben egységesebb, elegánsabb és letisztultabb elrendezést is jelent.

Hagyományos napelemes rendszerek

 • cél az árnyékos tetőfelületek beépítésének elkerülése
 • maximum 8 modul fér el 1 napelemsorban
 • kizárólag azonos tájolású (déli) napelemek telepíthetők
 • alacsonyabb energiabetakarítás, hosszabb megtérülés

SolarEdge napelemes rendszerek

 • az árnyékos területen lévő modulok nem rontják a többi modul teljesítményét
 • 1 napelemsor összesen 14 modulból állhat
 • egyszerre két tájolás is megoldható (déli és keleti)
 • magasabb energiabetakarítás, gyorsabb megtérülés

Mi történik, ha a hagyományos, nem optimalizált napelemrendszerek meghibásodnának?

Sok esetben konkrétan semmi, ugyanis a meghibásodás ki sem derül.

Hogy miért?

Mert ezen rendszerek teljesítménye nincs modulonként monitorizva, tehát sem a tulajdonosnak, sem a rendszertelepítőnek nincs fogalma arról, hogy adott modulok mennyi energiát termelnek egyenként, optimálisan működnek-e, vagy karbantartásra szorulnak-e.

Ha mégis kiderül a hiba, sok esetben akkor sem vagyunk egyszerű helyzetben.

Nem egy alkalommal hallottuk már, hogy a napelemes rendszerekkel kapcsolatos garanciaérvényesítés mennyire nehézkes, köszönhetően a kivitelező cég költözésének, elérhetetlenségének vagy rosszabb esetben megszűnésének.

Ilyen probléma a SolarEdge rendszerekkel kapcsolatban fel sem merülhet, hiszen egy központi rendszerben kell regisztrálnunk. Így Ön probléma esetén a rendszer webes felületén közvetlenül a gyártó felé jelezheti panaszait, aki haladéktalanul eljár az ügyben.

Amennyiben garanciális cserére kerülne sor, a gyártó automatikusan postázza az új készüléket, majd a leszerelt készülékért futárt küld, így ezzel sem kell vesződnie. Ezek a költségek ráadásul teljes egészében a gyártót terhelik.

Biztonság mindenek felett

A fentiekben leírt előnyök, specifikációk és technológiák nagyon szépen csengenek, de önmagukban mit sem érnének, ha a rendszer nem lenne maximálisan biztonságos.

Tény, hogy a napelemrendszerek már évek óta minimális biztonsági kockázatot jelentenek. Van azonban egy apró bökkenő.

A PV-berendezések akár 1500V egyenáramú feszültséget is elérhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk az emberek és az eszközök biztonsága érdekében.

A SolarEdge ebben is az élen jár.

A hagyományos napelemrendszerek ugyanis korlátozott biztonsági szintet képviselnek. Hogy ez mit jelent? Lekapcsolt inverternél és a hálózat leválasztásakor egyaránt túl magas egyenáramú feszültség alatt állnak a rendszerek.

Az inverter leállítása vagy a hálózat leválasztása megszünteti az áramtermelést, de az áramütés veszélye továbbra is fennáll, mivel a feszültség a napelemsor kábelein mindaddig magas marad, mert amíg a nap ragyog, a napelemek termelnek tovább.

A hagyományos rendszerek mindaddig teljes feszültség alatt vannak, amíg napsugárzás éri őket, a tetőn nincs lehetőség a leállításukra.

Ezzel szemben a SolarEdge rendszerek tökéletes biztonsági megoldással szolgálnak áramütés és tűzveszély tekintetében is.

Ezt egy SafeDC ™ nevű funkcióval éri el. Működése során az optimalizálók automatikusan biztonsági módra kapcsolnak, ezáltal az egyes modulok kimeneti feszültéségét 1V-ra csökkentik.

A modulszintű automatikus leállítás az alábbi esetekben fordul elő:

 • telepítéskor, mindaddig amíg a napelemsor le van kapcsolva az inverterről;
 • karbantartás vagy vészhelyzet esetén, amikor az inverter ki van kapcsolva, vagy amikor az épület elosztóhálózati csatlakozása leáll;
 • amikor a teljesítményoptimalizáló hőmérséklet szenzorai 85 fok fölötti hőmérséklet et érzékelnek

Ez a funkció garantálja, hogy vészhelyzet esetén a teljes napelemrendszer feszültsége a kockázati szint alatt maradjon. Ha tehát 19 teljesítményoptimalizáló van sorba kapcsolva, a napelemsor vészhelyzeti feszültsége 19 V lesz.

Ez tulajdonosként és telepítőként is az Ön érdekeit szolgálja.

Ha tehát nemcsak maximálisan hatékony, hanem teljes mértékben biztonságos napelemrendszert is szeretne, egyetlen kattintással jelezheti nekünk.