inverterek

A SolarEdge napenergia inverterek és intelligens energiamenedzserek is egyben, amely a jövőt jelenti a napenergia felhasználásában.

Hagyományos inverterek alkalmazásakor, ha a tetőre szerelünk négy modult, amelyek közül az egyiket éppen egy felhő árnyékolja le, a másik három hiába kap teljes felületén napfényt, a soros kapcsolás miatt csak annyi energiát képes hasznosítani, amennyit a leárnyékolt modul is. Az inverterek elsősorban azért felelősök, hogy a napenergiát otthonunkban is használható villamos energiává alakítsák át. Ezt a SolarEdge mérnökei továbbgondolták és a megalkotott technológiának köszönhetően az inverterek már nemcsak egy átalakító szerepet töltenek be, hanem energiamenedzserként funkcionálnak. Vagyis, ha a négy modul közül az egyik csak 90%-osan tud üzemelni, miközben a többi 100%-osan, akkor ennyi energiát fog hasznosítani a napelem rendszerünk.

A SolarEdge invertereknek köszönhetően különböző tájolású, dőlésszögű, eltérő teljesítményű panelek is összeszerelhetőek, hiszen mindegyiket pontosan be tudjuk határolni, elemezni tudjuk a teljesítményüket is. A SolarEdge teljesítményoptimalizálói valós időben, egyenként elemzik és állítják be az egyes modulok teljesítményét és így akár 15-25%-kal több energiát nyernek ki belőlük. Az optizmalizálóknak köszönhetően pedig az inverter állandó feszültséget képes fenntartani, mely stabilitás megnöveli a rendszer üzemidejét, ami szintén több energiát jelent.

Egy SolarEdge rendszer kivitelezésekor több modul helyezhető el a tetőn, mert a hagyományos déli tájolás mellett keleti tájolással is felszerelhetők, a rendelkezésre álló teljes tetőfelületet hasznosíthatjuk, amivel több energiát termelhetünk. A SolarEdge invertek a modulokra eső árnyékot, szennyeződést (pl. falevél), a modulonkénti eltérő teljesítményt is kiegyensúlyozza, ennek köszönhetően pedig a teljesítmény maximalizálása is lehetséges. A rendszer tökéletesen működhet akkor is, ha éppen egy faág beárnyékol 1-1 panelt.

További előnyük, hogy szerelés során kevesebb invertert, kábelt használnak fel, így akár 45-60 napelem is összeköthető.

Az applikáció segítségével könnyedén nyomon tudjuk követni az egyes modulok aktuális teljesítményét, de akár statisztikát is láthatunk heti, havi vagy akár éves szinten is. Pontosan láthatjuk az applikáción belül, hogy eddigi használt során mennyi áramot termeltünk és mennyit használtunk fel. A jövő energiamenedzsere akár a zsebünkben is elférhet!

Egyfázisú inverterek HD-WAVE technológiával

A HD-Wave technológiájú SolarEdge egyfázisú inverter forradalmasította a hagyományos szolár inverterek formáját. 2016-ban az Intersolar díjat, míg 2018-ban az Edison díjat is elhozta az inverter, amelyet kifejezetten a SolarEdge energiaoptimalizálókkal való együttműködésre tervezték.

Az inverter beépített egyenáramú biztonsági kapcsolóval valamint integrált gyors leállítással egyaránt rendelkezik. Egyszerűbb, költséghatékonyabb és megbízhatóbb inverter, hiszen kizárólag a DC/AC átalakításért felel. Az egyes napelem modulok maximális teljesítmény követését és a feszültségkezelést külön a SolarEdge teljesítményoptimalizáló kezeli. Mint ahogyan a rögzített stringfeszültséget is, amelynek köszönhetően mindenkor a legnagyobb hatékonyság érhető el függetlenül a string hosszától és a külső hőmérséklettől.

A SolarEdge legújabb generációjú egyfázisú invertereit egy új teljesítmény-átalakítási technológiával (HD-Wave technológia) tervezték, amely az elosztott kapcsoláson és a hatékony DSP-feldolgozáson alapul. Az inverter képes tiszta szinusz hullámot szintetizálni, ami egyszerűbb kialakítást tesz lehetővé. Az eredmény egy még kisebb és könnyebb inverter az egyszerűbb szállításhoz és tároláshoz, valamint kisebb helyigény a telepítéshez. A rekordszámú 99% -os hatékonyság pedig nagyobb energiatermelést tesz lehetővé a megtérülés javítása érdekében.

A SolarEdge díjnyertes HD-Wave technológiájú egyfázisú invertere immár integrált fogyasztás- és árbevétel-szintű monitorozással is elérhető. Csak két külső (külön megvásárolható) SolarEdge CT csatlakoztatására van szükség a fogyasztásfigyelés lehetővé tételéhez.

Főbb jellemzők:

 • Kifejezetten a SolarEdge energiaoptimalizálókkal való együttműködésre terevzték
 • 2,2-6kW inverter tartomány
 • 99%-os hatékonyság
 • Kicsi, könnyű és könnyen telepíthető
 • Akár 155%-os túlméretezés is megengedett
 • Nagyfokú megbízhatóság
 • Fejlett biztonsági funkciók
 • Gyors és egyszerű üzembe helyezés akár okos telefonról a SolarEdge SetApp segítségével
 • Normál 12 éves garancia (20 vagy 25 évre meghosszabbítható)
 • Beépített modulszintű figyelés

Egyfázisú inverter kompakt technológiával

Megfizethető, zöld áram a lakossági háztetők számára – a SolarEdge így jellemzi az egyfázisú inverterét, amely kompakt technológiával van ellátva.

Az egyfázisú inverter a kompakt technológiával költséghatékony, DC-re optimalizált inverteres megoldás jelenthet a 3-8 modulos kis tetőtéri rendszerekhez. Ideális korlátozott tetőterű otthonokhoz, szociális lakóingatlan-projektekhez vagy a fenntarthatósági minimumkövetelmények teljesítéséhez.

A falra szerelt egyfázisú inverter rendkívül kompakt, nagyon könnyű és könnyen telepíthető, és egy dedikált, kompakt technológiájú teljesítményoptimalizálóval kiválóan működik. 

A 4-8 modulos tető támogatás 1kW, 1,5kW és 2kW frekvenciaváltókban kapható. Ez a megoldás egyetlen M2640 teljesítményoptimalizálót tartalmaz négy maximális teljesítménypont-követővel (MPPT), hogy több energiát gyűjtsön az egyes modulokból. 

 A 3 modulos tetőmegoldás az 1kW-os inverter által támogatott.

Főbb előnyök:

 • Teljesítményoptimalizáló és inverter, amelyek kizárólag egymással működnek
 • Csak 4-8 vagy 3 modulos támogató rendszerek
 • Rendkívül kompakt, könnyű és könnyen telepíthető
 • Gyors és egyszerű az inverter üzembe helyezése közvetlenül okostelefonról a SolarEdge SetApp segítségével
 • Fokozott biztonság a SafeDC ™ funkcióval, amelynek célja a rendszer feszültségének 10 V-ra csökkentése a maximális PV biztonság érdekében
 • IP65 besorolású inverter – beltéri vagy kültéri telepítésre alkalmas
 • A projekt követelményeitől függően két különböző inverteres opció áll rendelkezésre a maximális költséghatékonyság érdekében:
  • Basic 2 – azokhoz a telepítésekhez, ahol nincs szükség a csatlakozás felügyeletére
  • Kiterjesztett – felügyeleti kapcsolatot igénylő telepítésekhez

Háromfázisú inverterek

A SolarEdge háromfázisú inverter a kifinomult digitális vezérlési technológiát ötvözi a hatékony áramátalakítással a megbízhatóság jegyében. 

Az alkalmazott technológiának köszönhetően az inverter mindig az optimális bemeneti feszültségen működik függetlenül a környezeti feltételektől. Az inverterbe egy saját adatfigyelő vevő került, amely összesíti az energia optimalizáló teljesítményre vonatkozó adatait, amelyek az egyes modulokból érkeznek.

Az inverter telepítéséhez nincs szükség darura vagy speciális szerszámokra, ellentétben az alternatív nagy kapacitású inverterekkel, amelyek nagyobb súlyúak, terjedelmesek és nehezen telepíthetők. A SolarEdge nagy kapacitású invertereinek telepítése több, kisebb kapacitású inverter használata helyett tovább csökkenti a telepítési időt és a költségeket. 

Főbb előnyök:

 • Kifejezetten a SolarEdge energiaoptimalizálókkal való együttműködésre tervezett inverterek
 • 3kW-10kW teljesítmény lakossági rendszereknél, míg kereskedelmi rendszereknél 12,5kW-33,3kW teljesítmény
 • Kiváló hatékonyság
 • Kiváló megbízhatóság standard 12 éves garanciával (20 vagy 25 vre meghosszabbítható)
 • Kicsi, könnyű és könnyen telepíthető
 • Gyors és egyszerű inverter üzembe helyezés közvetlenül okostelefonról
 • Beépített modul szintű figyelő vevő
 • IP65- kül- és beltéri telepítésekhez

Háromfázisú inverterek szinergiákkal

A SolarEdge háromfázisú invertereinek kibővített kínálata szinergiatechnikával akár 100 kW-ig tudja egyesíteni a nagy kapacitást és a könnyű telepítést.

Az inverter kialakítása kicsi, súlya könnyű és könnyen hordozható elsődleges és másodlagos egységeken alapul. Könnyen felszerelhető a falra, a telepítéshez csak egy vagy két fős személyzet szükséges.

Az inverter telepítésekor nincs szükség darura vagy speciális szerszámokra, ellentétben a mai piacon lévő más, nagy kapacitású inverterekkel, amelyek nehezek, terjedelmesek és telepítésük sem egyszerű. A SolarEdge nagy kapacitású invertereinek telepítése több, kisebb kapacitású inverter használata helyett tovább csökkenti a telepítési időt és a költségeket.

A SolarEdge háromfázisú inverterek új generációja a következő méretekben áll rendelkezésre: 50kW, 55kW és 82,8kW, valamint 66,6kW és 100kW középfeszültségű hálózatokhoz.

Az inverter üzembe helyezése még soha nem volt ilyen egyszerű. Az inverter aktiválása, üzembe helyezése és konfigurálása közvetlenül az okostelefonon keresztül történik a SolarEdge SetApp mobilalkalmazás segítségével.

Főbb előnyök:

 • Az egyes egységek független működtetése lehetővé teszi a könnyű kezelhetőséget a rendszer magas üzemideje érdekében 
 • Csatlakozás a SolarEdge felügyeleti platformhoz Ethernet vagy vezeték nélküli kommunikáció révén, beleértve az opcionális beépített Cellular Plug-in funkciót is
 • Nincs pazarolt talajterület: falra vagy sínre szerelve, vagy vízszintesen rögzítve a modulok alá is szerelhető (10°-os dőlésszög)
 • Nehéz munkakörülményekhez tervezték
 • Beépített túlfeszültség-védelmi eszközzel van ellátva
 • Beépített egyenáramú biztonsági egység DC biztonsági kapcsolóval és opcionális túlfeszültség-védelemmel és egyenáramú biztosítékokkal, így nincs szükség külső DC-leválasztókra