Loader

Küldés folyamatban, kérjük várjon...
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Napelem tisztítás

Bármit is választunk életünk során, nem szeretünk rövidtávon gondolkodni. A napelem rendszerekkel is így van és ahhoz, hogy minél hosszabb ideig szolgáljanak bennünket, nem árt, ha ugyanolyan gondoskodással tekint rájuk az ember, mint mondjuk a házunkra. Európában a szennyeződések – földrajzi elhelyezkedéstől függően – átlagosan 1,5-5%-kal csökkenthetik a napelemek áramtermelő-képességét. Ebből is látszik, hogy nemcsak a szép és ragyogó megjelenés miatt, hanem gazdaságilag is megéri a napelemeket tisztán tartani.

Nézzük meg először is, hogy napelemek esetén, milyen szennyeződések jöhetnek szóba!


Por

Hazánkban sajnos a legtöbb gondot a por okozza, amely lehet virágpor, szmog, vagy a földutakról felvert por. Természetesen egy jó dőlésszögben beállított napelemnél az eső kedvező hatással lehet a porra, azonban előfordulhat az is, hogy sárcseppek alakulnak ki vagy rosszabb esetben összefüggő sárréteg jelenik meg a paneleken.

Virágszirom, falevél, madárürülék

A pornál jóval nagyobb felületű szennyeződésekről van szó, így a napelemeink teljesítményét is könnyen befolyásolják, hosszú távon pedig akár visszafordíthatatlan károkat tudnak okozni. Hosszan megtelepedő ilyen jellegű szennyeződéseknél mindenképpen érdemes mihamarabb megtisztítani a napelemeket.

Bár az utóbbi években nem túl gyakori jelenség idehaza a több hétig tartó intenzív havazás, azonban érdemes odafigyelni a napokig fennálló hótakaróra is. Fontos, hogy ha a napelemek megfelelő dőlésszögben vannak elhelyezve pl. a tetőn, akkor a hó egy része súlyánál fogva lecsúszik (vigyázat, a lecsúszó hó balesetveszélyes lehet).

Összefoglalva a napelemek telepítésével nem dőlhetünk csak úgy hátra, hiszen minden bizonnyal hosszú távra terveztünk velük. Sokszor a természet segítségünkre lehet, azonban mindenképpen érdemes a paneleket megtisztítanunk legalább 1-2 évente. Ezzel a megfontolt lépéssel pedig akár komoly összegeket is tudunk spórolni, hiszen ha hosszú távon nem tesszük meg, akkor a panelek élettartama is rövidülhet!


Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak!

A nagyobb napelem parkok sem okozhatnak gondot ma már, hiszen – köszönhetően a gyártók folyamatos fejlesztésének – minden problémára megoldást tudunk nyújtani. Legyen szó tetőn elhelyezett napelemekről vagy a talajra telepített parkokról a cél, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük a napelemek nyújtotta kényelmet.

Kisebb méretű rendszerek esetén legtöbbször kézzel történik a tisztítás, azonban itt is figyelni kell a panelek/tető dőlésszögeire, elhelyezkedésére, megközelíthetőségeire. A tisztításkor fontos, hogy lágyított, szűrt vizet használjunk, amelynek köszönhetően a panelek cseppmentesen száradnak meg.
Csarnokok, vagy talajra telepített nagyobb napelem parkok esetében a robot technológiát vagy az erőgépre szerelhető takarítógépet alkalmazhatjuk.

 

KÄRCHER napelem tisztítás

A napelemekre lerakódott por-, korom- és pollenszennyeződések akár 20%-kal csökkenthetik a napelemrendszerek teljesítményét. A természeti hatások, mint az eső vagy szél sokszor nem elegendő ahhoz, hogy hatékonyan letakarítsa a napelemeket. Ilyen esetekben ajánljuk napelem tisztítás szolgáltatásunkat.

Mi a tisztítás során a KÄRCHER iSolart használjuk, amellyel akár 1.500 m² napelemfelületet is gazdaságosan megtisztíthatunk.

 

Naplem tisztítást jelenleg még kizárólag ipari és vallalati rendszerek esetén tudunk vállalni. Lakossági napelemtisztítási szolgáltatásunk kidolgozás alatt van.

 

loader
Az oldal betöltése...
EU EU